ANNA ESTARRIOLA JA YHTEINEN OLIOIDEN MAAILMA

Anna Estarriolan Stadeg — Näyttämöllä Porin taidemusossa 27.8.2017 asti.

ANNA ESTARRIOLA

STAGED — NÄYTTÄMÖLLÄ

Porin Taidemuseo

03.03. — 27.08.2017

“Anna Estarriolaa kiinnostavat kuvataiteen ja mediataiteiden yhteydet esittäviin taiteisiin ja teknologiaan. Taiteilijaa hämmentävät ja kiehtovat inhimillisen kommunikaaton ja käytöksen ilmenemismuodot. Estarriolan teoksia kohdatessaan katsoja joutuu usein kasvokkain henkilöhahmojen ja olentojen kanssa, jotka ovat sotkeutuneet pohtimaan elämisen ihmeellisyyttä ja ihmiskunnan avuttomuutta erilaisten ilmiöiden äärellä.“ (Porin taidemuseon tiedote)

Viime aikojen uutiset ovat olleet hirveitä. Jos uskoo siihen, että ihmiset ovat lähtökohtaisesti samanarvoisia ja ihmisyyteen, inhimillisyyteen ja että ihmisenä olemiseen kuuluvat olennaisena osana empatia ja yhteisöllisyys, tuntuu äärimmäisen pahuuden todistaminen kanssaeläjissä ravisuttavalta. Miten Suomesta on tullut maa, jossa hädänalaisille ei tarjota apua, ja missä vaiheessa ihmisarvo on menettänyt merkityksensä niin, että itsemurhaa yrittävälle on avun sijaan sopivaa nauraa? Kaiken tämän keskellä katalonialaissyntyisen Anna Estarriolan taide tuntuu entistäkin merkityksellisemmältä. Se tuo esiin kaikille yhteisen vierauden kokemuksen maailmassa, jonka lokeroiminen ja järjestäminen on mahdotonta, mutta jonka jakaminen on mahdollista.

Viime vuodet kovassa nosteessa ollut Estarriola tutkii taiteessaan kommunikaatiota, kehoja, liikettä, materiaa ja materiaalista olemista tilassa erilaisia medioita ja usein esityksellisiä elementtejä yhdistävien teosten kautta. Estarriolan työskentely tuo näkyville maailman absurdiuden, mutta myös sen, ettei ihminen ole sen erityisempi, eikä ainakaan singulaarinen ihmisyksilö. Teosten universumissa seikkailevat olennot, jotka lainaavat tutuista hahmoista ja ovat siten tunnistettavia, mutta joille on samalla leimallista läpikotainen vieraus. Reincarnation failure teoksen pitkäturkkinen koira pitää outoa ääntä, ja tarkemmin katsoen sillä on ihmisen naama. Maailman tulevaisuudesta istuu päättämässä paneeli, johon kuuluu mm norsu, skypen kautta osallistuva kala sekä valkoinen mönjä. Pitää maailmaa kämmenellään on mahdollisesti kulunut sanonta, mutta Estarriolan teoksessa kämmen ei kuulu kenellekään, ja tuntemamme maailman sijaan kämmenen aukosta avautuu koko maailmankaikkeus.

Sekä Sigmund Freud että Martin Heidegger ovat tuotannossaan käsitelleen unheimlichin, kummastuttavan käsitettä. Käsite viittaa johonkin oudoksuttavaan, etymologialtaan aiemmin tuttuun mutta vieraaksi muuttuneeseen heimlich sanan tarkoittaessa kotoisaa. Juuri tällaisen kummastuttavan kokemuksen Estarriolan teokset aiheuttavat. Ne eivät ole tunnistamattomia tai muodottomia eivätkä täysin eri maailmasta, mutta niiden maailma on nyrjähtänyt ja enemmän kuin aavistuksen verran pelottava versio arkimaailmastamme.

Estarriolan taide käsittelee elämän peruskysymyksiä, eivätkä ne ole helppoja. Vieraus, kaiken olevan epävarmuus ja kuolema ovat niissä läsnä, mutta samalla niissä on jotain lohdullista. Ainakaan emme ole näiden kysymysten äärellä yksin.

Reincarnation failure

Artists, art critic, curator and feminist working for a better world and PhD about the uncanny, everyday and community in Aalto University

Artists, art critic, curator and feminist working for a better world and PhD about the uncanny, everyday and community in Aalto University