Aleksi Malinen otti hienoja kuvia Merihaassa Turun ylioppilaslehteen. Koko jutun voi lukea: http://www.tylkkari.fi/henkilo/ei-meilla-mutta-muualla

KUNTAVAALIBLOGI / KUKA JA MITÄ JA MIKSI

Olen Anna, 38-vuotias Helsinkiläinen. Syntynyt Soukassa, mutta asunut viimeiset 16 vuotta Kampissa, pientä (yhä jatkuvaa) Pori-hairahdusta lukuun ottamatta. Olen feministi, koska en näe asialle vaihtoehtoja. Mielestäni kaikkien tulisi olla feministejä.

Tällä hetkellä työskentelen tohtorikoulutettavana tutkijana Aalto-yliopiston Elävä Pori-hankkeessa, jossa kaupunkisuunnittelua koskevat kysymykset yhdistyvät taiteelliseen työskentelyyn ja tutkimukseen. Olen valmistunut humanististen tieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta pääaineena estetiikka ja laajana sivuaineena sukupuolentutkimus. Taiteen maisterin tutkinnon suoritin Porissa Aalto-yliopiston silloisessa visuaalisen kulttuurin maisteriohjelmassa. Toimin myös kuraattorina, kriitikkona ja taiteilijana, ja tutkimuksen keskiössä ovat tilaan, valtaan ja sosiaalisiin rakenteisiin liittyvät kysymykset. Lisäksi olen työskennellyt lasten, nuorten ja maahanmuuttajien kanssa ja minulla on tausta kilpaurheilijana. Minulla on ylikorostunut oikeudentunto, joka johtaa tarpeeseen yrittää muuttaa asioita parempaan suuntaan. Olen huumorintajuton ja vastustan kauppakeskuksia. Kaupunkisuunnittelussa ollaan ideatasolla menossa parempaan suuntaan — puhutaan paljon asukkaiden kuuntelemisesta, osallistavasta kaupunkisuunnittelusta, yhteisöllisyydestä ja erilaisten asukasryhmien huomioon ottamisesta. Todellisuudessa kaupunkia kuitenkin suunnitellaan pitkälti markkinavoimien ehdoilla, jolloin kauppakeskusten rakentaminen muun ympäristön ja toiminnan kustannuksella on yhä mahdollista. Vaihtoehtoista kaupunkikulttuuria tuetaan, mutta yleensä vain niin pitkälle kun sitä voidaan hyödyntää myös taloudellisiin tarkoituksiin. On hienoa, että Helsingissä on ravintolapäivä, jolla kaupunkia voidaan kaupata kansainvälisille turisteille, mutta Brunon / Lepakon / Makasiinien kaltaisista omaehtoisesti syntyneistä kulttuurikeskittymistä ollaan valmiita luopumaan kun löytyy taho, joka maksaa enemmän. Pelolla odotan Marian ja Lapinlahden sairaaloiden kohtaloa.

Blogi on jotakin, jota olen harkinnut jo pitkään, mutta suhtautunut siihen ristiriitaisin tuntein. Internet on mullistanut tavan, jolla ihmiset pääsevät jakamaan ajatuksiaan. En ole ollenkaan varma, onko kaikkien näiden ajatusten jakaminen tarpeellista tai hyväksi kummallekaan, jakajalle tai lukijalle. Kirja- ja lehtiformaatit mahdollistivat ajatusten pitkäjänteisemmän prosessoinnin sekä editoinnin, jotka yleensä tekevät lopputulokselle hyvää. Toisaalta myös toivon, ja uskon monen muunkin kaipaavan, keskeneräisten ajatusten ja projektien esittelyä, ja läpinäkyvyyttä jonka se mahdollistaa. Kun asioita esittelee vasta valmiina, niiden saavutettua päätepisteensä, tulee usein vahingossa kaunistelleeksi prosessia. Tällöin myös ainoastaan valmiiksi asti saatetut prosessit pääsevät näkyville. Maailma on kuitenkin täynnä erilaisia hienoja keskeneräisiä asioita, joihin liittyvä tekeminen ja ajattelu ansaitsisi päästä näkyville, ja joista varmasti olisi iloa ja hyötyä monelle.

Olen aina, luultavasti siitä asti kun aloin hahmottaa puoluepolitiikan olemassaoloa, kaivannut Suomeen feminististä puoluetta, ja vannonut olevani mukana kun sellainen vihdoin tulee. Nyt on siis tämän lupauksen lunastamisen aika. Vaalityöhön kuuluu ajatusten ja mielipiteiden julkinen jakaminen, ja koska ehdokkuudelle omistettu Facebook-profiili tuntuu vähän nololta ja twitterin merkkimäärät eivät mielestäni mahdollista perusteltujen ajatusten jakamista, päädyin blogiin. Kyseessä on siis vaaliblogi, jossa yhdistän huvin ja hyödyn, työn ja ehdokkuuden, elämän ja politiikan. Mitä nyt käsillä sattuu olemaan. Ehkä keskeneräisten ajatusten julkaiseminen ei ole niin kauheaa.

Briefly in English:

Anna Jensen, b. 1978 in Espoo, lives and works in Helsinki (and partly in Pori). Currently working as a doctoral candidate and researcher in Aalto University’s Pori Live project that brings together questions of contemporary art, urban space and urban research and participatory practices. She is part of Porin kulttuurisäätö, a collective behind Pori Biennale, Pori World Expo etc., whose work aims to combine art and research and explore and reconstruct existing structures of the art world and in our society. Together with Eliisa Suvanto they have also created the Space Invaders concept, that takes over empty and abandoned spaces, creates short duration multidisciplinary projects and thereby takes part in the conversation about public space and existing power relations.

Portfolio: http://annacarolinajensen.blogspot.fi

Artists, art critic, curator and feminist working for a better world and PhD about the uncanny, everyday and community in Aalto University

Artists, art critic, curator and feminist working for a better world and PhD about the uncanny, everyday and community in Aalto University